Succesfactor om commercieel vastgoed vol te krijgen: Authenticiteit

Vastgoedjournaal schrijft op 26 november jl: “Solidiam weet leeg kantoor met rauwe uitstraling vol te krijgen”. http://ow.ly/FuJKU

Het lijkt een tegenstelling om een kantoor met ‘rauwe uitstraling’ vol te krijgen. B0t_q8oCcAEHDlCMaar juist die rauwe uitstraling is uniek en eigen aan het gebouw: het authentieke karakter.

Authenticiteit is natuurlijk al jaren een buzzwoord in marketing. Authenticiteit is onder andere ‘echt zijn’, transparant zijn en laten zien waar je voor staat. En daarom is authenticiteit een belangrijk element in de klantbeleving van vastgoed. 

Voorbeeld met afbeeldingAls je in de schoenen gaat staan van prospect-huurders is het namelijk begrijpelijk dat je wilt weten met wie je te maken hebt en of je onderdeel wilt zijn van deze vastgoedaanbieder als organisatie.

Minder grijpbaar echter is het onderbuikgevoel. De feel blijkt veel belangrijker in onze besluitvorming dan de ratio. Salesgids is stellig over de verhouding tussen ratio en emotie in Klaar voor B2B marketing en sales in de 21ste eeuw?: De rationele klant bestaat niet. Hersenwetenschappers stellen dat tot wel 99% van alle menselijke besluiten vanuit het onbewuste voortkomt.” http://ow.ly/Fv0SE

Als je op dit onbewuste gevoelsniveau prospects kunt aanspreken, maak je de bekende click. Een authentieke uitstraling is een manier om dat gevoelsniveau B0ks189CEAAFf8maan te spreken.

Vastgoedontwikkelaar en -eigenaar van co-werkplek Zuidpark in Amsterdam Jan Huijbregts, maakt slim gebruik van deze kennis. Authenticiteit neemt een belangrijke plaats in zijn succesformule CASH-thinking. CASH voor Creativity, Authenticity, Socially en Hospitality.

En blijkbaar werkt CASH-thinking. Het is namelijk nauwelijks voor te stellen dat het nu bruisende Zuidpark 20 jaar lang heeft leeggestaan. In de ontwikkeling van CASH-thinking heeft Huijbregts feedback gezocht van kunstenaars. Hij vindt: “Echt goede kunstenaars zijn authentiek en denken heel anders dan andere mensen. Commercieel vastgoedaanbieders en creatieven, zoals kunstenaars, hebben elkaar essentiële dingen bij te brengen om succesvol te zijn. Commercieel vastgoed kan bijvoorbeeld van kunstenaars leren authentiek te zijn. Daarbij kunnen kunstenaars van vastgoedprofessionals leren hoe je geld verdient.”

VoorbeeldHuijbregts past authenticiteit onder andere toe in beslissingen over wat hij intact laat aan een gebouw en wat hij aanpast. Enthousiast vertelt hij over de stenen muren die tevoorschijn kwamen toen ze begonnen met de transformatie. “Die muren zijn niet gladgestreken met nieuwe structuren, maar juist benadrukt door ze te laten zoals ze zijn. Je moet luisteren naar het gebouw zelf. Ik doe altijd diepgaand onderzoek naar de historie van een gebouw. Het pand is leidend in de herontwikkeling en ‘vertelt’ wat het wil.”

In de aankleding van andere muren laat Huijbregts zien wat belangrijk is voor Zuidpark. Bijvoorbeeld grote zwart-wit fotografie van sporthelden. En in de hospitality-hoek een complete muur met de historische ontwikkeling die het pand heeft omringt door de jaren heen.

Tegenwoordig kan Huijbregts selectief zijn in wie hij aanneemt als huurder: Int design“Sommige huurders passen niet bij het karakter van het gebouw. De tabaksfabrikant die hier kantoor wilde houden, konden wij bijvoorbeeld beleefd weigeren.”

B0t_rqZCQAA8zNS

 

 

 

 

 

 

Nu een vraag aan jou: wat is authentiek aan jouw organisatie? En ken je ook (semi-)kunstwerken die uitdrukking zouden geven aan die uniekheid?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *