Manier #5: Succesvol vastgoed door Creativiteit

Een artikel in Building Business: “Vastgoedjournaal sprak met Arno van der Voort artwork(managing partner) en Anton Koomen (partner) van Provast over de gebiedsontwikkeling van het Beatrixkwartier in Den Haag en de (her)ontwikkeling van de kantoren de Monarch I en de Monarch II in het bijzonder. Arno van der Voort: “Een gebouw herontwikkelen is ingewikkelder. Eigenlijk moet je over het hele scala aan activiteiten die bij ontwikkelen horen creatiever zijn. Veel collega’s zijn dat niet gewend.http://www.buildingbusiness.nl/index.php/news/1896/15/

Ook Gebiedsontwikkeling.nu schrijft http://ow.ly/IC39p “Innovatie vraagt omcreativiteit in plaats van efficiency”.

TrapWat betekent dit populaire woord creativiteit? Een definitie ter verheldering:

Met oorspronkelijke oplossingen komen voor problemen die met de functie verband houden. Nieuwe werkwijzen bedenken ter vervanging van bestaande. http://ow.ly/K33YA 

 Om van oude manieren van denken los te komen, gewoontes te veranderen of ook om de dingen van alledag in een nieuw licht te kunnen zien. http://ow.ly/K341h 

Hoe word je creatiever? Met gratis advies van toegepaste creativiteits-expert

DolfijnCreativiteit is dus een interessante kwaliteit om aandacht aan te besteden.Sommige theorieën gaan er vanuit dat creativiteit niet aangeleerd kan worden: je bent creatief of je bent het niet. Andere theorieën zeggen dat iedereen creatief geboren wordt, maar dat de meeste Nederlanders rond de leeftijd van 8 jaar de meeste oorspronkelijkheid zijn verloren, bijvoorbeeld door opgelegde regels vanuit de omgeving.

Persoonlijk geloof ik dat iedereen creatief geboren wordt en dat je deze eigenschap niet kunt verliezen. Misschien moet het alleen opnieuw geactiveerd worden, omdat je er een tijd minder aandacht aan hebt besteed.

KantineBijvoorbeeld door simpelweg van omgeving te veranderen, kun je al tot andere oplossingen komen. Een omgeving, zoals een kantoorruimte, heeft namelijk invloed op oplossingen die bij je opkomen. Misschien is het je weleens opgevallen dat je in bepaalde ruimtes sneller op goede ideeën komt. In die ruimtes wil je graag zijn; huurders of klanten dus ook. Andersom is het ook het geval dat de meeste mensen saaie, kale of lelijke plaatsen zoveel mogelijk vermijden.

Office Conference OneWorldTer ere van de laatste editie van deze serie 5 manieren voor commercieel vastgoed om meerwaarde te creëren in klantbeleving met kunst heb ik creativiteits-activerend advies ingewonnen bij Marcel van Tetering. Met Nuvole.nl helpt Marcel van Tetering bedrijven en organisaties succesvoller te worden in innovatie en optimalisatie door het bewust en doelgericht inzetten van creativiteit en creatief leiderschap.

Ik vroeg hem naar een eenvoudige oefening om het creatieve vermogen aan te spreken. Voor het vinden van nieuwe ideeën / invalshoeken:

LeegstandNeem een kernwoord in het bestaande idee (of van het probleem wat je wilt oplossen) type het in Google en selecteer”afbeeldingen”. Blader door alle (ja alle) gevonden plaatjes en vraag je af wat dit beeld voor jezelf betekent en deze betekenis voor jou weer op het oorspronkelijke kernwoord slaat. 

Type het woord leegstand eens in. De afbeeldingen die dan te voorschijn komen betekende voor mij mogelijkheden!

Met dank aan Marcel van Tetering, draai ik zijn oefening graag eens om: neem het kernwoord van je bestaande idee of probleem en laat je inspireren door de afbeeldingen in deze tekst. Welke ruimte heeft de meeste impact voor jou om op nieuwe invalshoeken te komen?  Laat je reactie achter in Sexy Vastgoedhet reactieveld!

 

Volgende maand start een nieuwe 3-delige serie naar aanleiding van http://www.vastgoedjournaal.nl/news/16888/57/Provast-We-maken-Den-Haag-wat-sexier-met-deze-transformatie/ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *