Manier #1: Storytelling met kunst voor kantoorgebouwen

Manier #1 van 5 manieren voor Commercieel Vastgoed om meerwaarde te creëren in de klantbeleving met KUNST

Storytelling is populair in marketing. Volgens Harvard Business Review heeft storytelling “een onweerstaanbare kracht als businesstool”. http://ow.ly/yMqad

Een goed voorbeeld van de toegevoegde waarde van storytelling is Significant Objects. Voor dit initiatief werden op eBay tweedehands producten gekocht voor 1 dollar en daarna, met een verhaal erbij, opnieuw verkocht. Een roze speelgoedpaardje werd zo mét verhaal verkocht voor maar liefst 104 dollar. Storytelling leidt dus tot een verhoging van de waarde.

John Weich, auteur van het boek Storytelling on Steroids, stelt dat de ‘storytelling renaissance’ niet alleen met de behoefte aan authenticiteit is te verklaren, maar ook aan de hand van de menselijke aard. Onderzoek toont aan dat verhalen oxytocine, dopamine en serotonine vrijmaken in de hersenen. Die stoffen worden geassocieerd met beloning, plezier en genot. Verhalen houden onze aandacht vast en zijn daardoor een uitstekende manier om informatie over te brengen. http://www.marketingfacts.nl/topic/storytelling Int design

Verhalen vertellen is dus een natuurlijke manier waarop mensen communiceren. Onbewust doet iedereen het. Een simpel voorbeeld hiervan op een vastgoedwebsite: “Wat doet De Raad? Wij bouwen. Al sinds 1926, toen we begonnen als lokale aannemer.” Met dit kleine stukje “verhaal” over de historie krijgt het bedrijf (De Raad Vastgoed, in dit geval) een uniek en persoonlijk gezicht. Ons brein vult de rest van het verhaal in. Misschien heb je dat net al gemerkt en heb je het verhaal of het beeld gevolgd dat je brein vormde, toen je de twee regels tekst over De Raad las.

Dit persoonlijke en unieke verhaal maakt mogelijk dat mensen zich bewust of onbewust kunnen identificeren met de organisatie, een product en ook met een pand. Het is bepalend of mensen deel willen zijn van een organisatie, bijvoorbeeld als klant. Wanneer je storytelling bewust toepast, kun je dus eenvoudig waardeverhoging realiseren en de juiste klanten aantrekken.

Nu naar kunst. Hoe is kunst te gebruiken voor storytelling?

VNTen eerste, vertelt een kunstwerk altijd een verhaal. Een kunstwerk geeft een gezicht aan een ruimte en zegt bewust of onbewust iets over de organisatie.

De vraag: waar staat uw pand voor? En welke kunstwerken laten dat zien? is een brede vraag en ongemakkelijk, als het geen onderwerp is waar je dagelijks mee bezig bent. Laten we er daarom de proef op de som nemen met de afbeeldingen in deze blog.

Welke afbeeldingen geven uitdrukking aan de onderstaande woorden die een (klant)ervaring beschrijven?

 innovatie                     snelheid                      dynamiek

creativiteit                        verbinding                          “sexiness”

Neem nu een paar minuten om na te gaan welke (semi-)kunstwerken al aanwezig zijn in het pand en welk “verhaal” ze vertellen.

Bijvoorbeeld: wordt het verhaal verteld over de historie van het pand en de organisatie, over Facebookde visie en belangrijke gedeelde normen en waarden. Met andere woorden: wat laten de kunstwerken zien waar (potentiële) klanten deel van willen zijn.

Een korte checklist hierbij:

  • Komt het verhaal van de kunstwerken overeen met het unieke verhaal van de organisatie en het pand?
  • Zorgen de kunstwerken daarmee voor de juiste uitstraling naar het type klanten dat je wilt aantrekken?
  • Brengen de kunstwerken het pand tot leven?

Nu ben ik benieuwd welke van de afbeeldingen in deze blog het meest laten zien waar JOUW organisatie voor staat. Laat je reactie achter in het commentaarveld. 

Volgende eerste zaterdag van de maand komt manier #2 aan bod van 5 manieren om meerwaarde te creëren in de klantbeleving met kunst.

Hartelijke groet,

Diana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *